Sunday 18 May 2014

En oo yksin! Eikä sunkaan tartte!

Mahtava viikonloppu Sykkeen vertaistukikurssilla takana. Aina yhtä mukavaa nähdä Syke-ystäviä, vaihtaa kuulumisia ja pohtia vertaistuen merkitystä. Aina yhtä uskomatonta kuulla muiden muiden kokemuksia ja selviytymistarinoita. Tietysti myös vaihdetaan kokemukset oudoista näyistä teho-osastolla, kortisonihöyryistä sekä lääketärinöistä. (Kyse ei siis ole huumeiden vieroitusoireista tai käytöstä vaan nykyään jo niin arkipäiväisen hyljinnänestolääkitysten aloittamisesta) Kaikilla jotain yhteistä, mutta kuitenkin niin erilaisia tarinoita.



Itse en ennen siirtoa ikävä kyllä vertaistukea saanut. Punaisen ohjekirjasen siirron jälkeisestä elämästä vain luettavakseni sekä hyvinkin vaihtelevia ohjeita ja vastauksia hoitohenkilökunnalta. Tapasin toki sattumalta yhden sydänsiirron saaneen osastolla. Hänellä siirrosta oli jo parikymmentä vuotta, jolloin hoito-ohjeet ja lääkitykset olivat kovin erilaiset ja saamani kuva oli hyvin epärealistinen (negatiivisella tavalla.)

Vuoden kuluttua siirrosta kuitenkin kävelin paljain jaloin, söin rypäleitä ja palasin jopa vanhaan työpaikkaani vanhusten pariin ennakkoon kuulemista uhkakuvista huolimatta. Siirron jälkeen tapasin myös kaivatun vertaistukihenkilön, jonka näkeminen vakuutti, että sianseläke sekä kortisoninaama katoavat, ja täyden kahvikupinkin opin vielä kantamaan läikyttämättä. Siksi toivon, että kaikki elinsiirtolistalle pääsevät (ja todellakin yleensä se on heidän kohdalla pääsemistä), siirron saaneet tai siirtoselvittelyissä olevat,  saavat tukea ja näkevät sen positiivisen pilkahduksen jonka itsekin olisin mielelläni  jo ennen siirtoa nähnyt. Samalla tavalla myös muut vaikeiden sairauksien kanssa taistelevilla toivon olevan mahdollisuuden vertaistukeen ja vertaisystäviin.



Ja hei, te muut ystäväni, ootte mulle myös tärkeitä ja olen kiitollinen, että kehtasitte kanssani liikkua myös silloin kun olin kortisonihuuruissa sianseläkkeellä ja omaehtoisella kaljulla varustettuna.


Tässä jo vähän vähemmän sianseläkettä ja kortisonia Kivenlahtirockissa (Leppävaarassa :D) 2011

No comments:

Post a Comment